Coming soon
Basecamp cradle
Basecamp logo

Academy

Academy Basecamp music festival & academy

Het programma van Basecamp Academy is geïnspireerd door: de Solarpunk beweging, het Zevende Generatie Principe, Extinction Rebellion, Animisme, en de Ecosysteem Herstel Beweging. We worden gemotiveerd door schrijvers als Daniel Christian Wahl (Designing Regenerative Cultures), Mac MacCartney (The Children’s Fire), Paul Hawken (Regeneration, Ending the climate crisis in one generation), en Roman Krznaric (The Good Ancestor). Tijdens de ‘Academy’ delen vooruitstrevende denkers hun kennis en hun hoopvolle perspectieven op de toekomst waarin wij samen de hoofdrol spelen. 

In aanloop naar het festival hebben we de afgelopen maanden drie keer een Academy programma georganiseerd in Amsterdam: Succesvolle bijeenkomsten waar pioniers, wetenschappers, activisten en kunstenaars hun kennis deelden over regeneratief design, regeneratieve voedselvoorziening en milieuactivisme. De volgende Academy, waarin verschillende thema’s worden verbonden, vindt nu dus plaats op vrijdag 3 juni in IJmuiden aan Zee, op de festivallocatie Basecamp Tiny House Eco Retreat.  We hopen jullie daar allemaal te ontmoeten.

 • De derde Academy vond plaats op 21 april rond het thema activisme. Een groeiend aantal activisten uit alle hoeken van de planeet staat op om onze toekomst te beschermen, variërend van jonge klimaat-stakers tot ervaren advocaten en van lokale burger-initiatieven tot massale wereldwijde bewegingen. Wat hen allen verenigt is de overtuiging dat onze acties een beslissende rol spelen en dat wij de laatste generatie zijn die kan voorkomen dat onze planeet grotendeels onbewoonbaar wordt. Sprekers zijn oa klimaat rechtvaardigheids-activist Dominique Palmer (Fridays for Future International), Jens van der Duim (De Jonge Klimaatbeweging), Marc-Siebren Kwadijk (Extinction Rebellion Nederland), en kunstenaar en activist Tinkebell.
 • Dominique Palmer, Fridays for Future International

  Dominique Palmer, Fridays for Future International

  Dominique Palmer, Fridays for Future International

  Dominique Palmer is een bekende Britse activiste voor klimaatrechtvaardigheid. Haar manier van activisme is directe actie: fysieke stakingen, naar evenementen gaan, en haar fysieke aanwezigheid gebruiken als pressiemiddel. Dominique zal haar gedachten delen over het gebruik van creatieve methoden om mensen te mobiliseren, zoals het samenbrengen van mensen door middel van muziek.
 • Jens van der Duim, De Jonge Klimaatbeweging

  Jens van der Duim, De Jonge Klimaatbeweging

  Jens van der Duim, De Jonge Klimaatbeweging

  De klimaatcrisis raakt iedereen, maar de toekomst is van de jongeren. Zij zijn de generatie die moet leven met de gevolgen van de klimaatcrisis. De Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt de stem van jongeren in het klimaatdebat namens meer dan vijftig verschillende jongerenorganisaties. Als bestuurslid van de Jonge Klimaatbeweging vertegenwoordigt Jens van der Duim een van die jonge stemmen tijdens ons volgende Academy event.
 • Marc-Siebren Kwadijk, Extinction Rebellion Nederland

  Marc-Siebren Kwadijk, Extinction Rebellion Nederland

  Marc-Siebren Kwadijk, Extinction Rebellion Nederland

  Wij kamperen in jullie gebouw tot jullie veranderen.” Geladen met die boodschap troffen ING bank en ABP pensioenfonds Marc-Siebren aan in hun lobby, samen met andere activisten van Extinction Rebellion. Burgerlijke ongehoorzaamheid is waar ze bekend om staan. Op onze Academy zal Marc-Siebren zijn persoonlijke verhaal delen en uitleggen waarom onze acties een beslissende rol spelen. Dit geldt ook voor u als bezoeker: wat kunt u doen?
 • Tinkebell, kunstenaar en activist (TINKEBELL Foundation)

  Tinkebell, kunstenaar en activist (TINKEBELL Foundation)

  Tinkebell, kunstenaar en activist (TINKEBELL Foundation)

  Katinka Simonse, alias Tinkebell, is een Nederlandse kunstenares, verhalenvertelster en activiste. Ze schrijft boeken, maakt conceptuele kunst, werkt als columniste en ze maakt haar eigen films. Door haar projecten verwierf Tinkebell nationale bekendheid. Zij weet als geen ander hoe je mensen hun mening kunt laten bijstellen; hoe je mensen anders naar de wereld kunt laten kijken door een gecreëerde ervaring; hoe je iets ‘onbelangrijks’ belangrijk kunt maken; en vooral, hoe je moet communiceren in tijden van crisis.
 • CAROLYN STEEL

  CAROLYN STEEL

  CAROLYN STEEL

  Carolyn Steel is een Brits architect, schrijver en docent. Ze houdt zich bezig met de relatie tussen voedsel en de stad en de ontwikkeling van steden. Ze schreef de bestseller De Hongerige Stad. Met dit boek won ze de Royal Society of Literature Jerwood Award for Non-Fiction. Ze levert kritiek op de huidige wijze waarmee met voedsel omgesprongen wordt en geeft aan dat het anders moet. Ook stelt ze dat goedkoop voedsel niet bestaat. In haar boek omschrijft ze de voedselindustrie als speelbal van de markt die zich aan het globaliseren is. In 2010 werd ze gastdocent aan de Universiteit van Wageningen. Het jaar erop kwam de Nederlandse vertaling van haar boek Hungry City uit. Steel is presentatrice geweest van het televisieprogramma One Foot in the Past. Ze is ook redacteur geweest bij het blad Building design.
 • FOLKERT BOTMA

  FOLKERT BOTMA

  FOLKERT BOTMA

  Folkert Botmans is boer. Zijn percelen liggen aan de Waddenzee, pal naast een oude zeegeul. Op deze rijke en vruchtbare grond wordt al meer dan 500 jaar(!) groente verbouwd. Dat komt doordat de Friese zeeklei hier van nature rijk aan mineralen en andere belangrijke voedingstoffen is. Dat zorgt voor sterke gewassen met een natuurlijke hoge opbrengst. De manier waarop wij ons voedsel produceren is enorm geïndustrialiseerd. Daardoor zijn boeren steeds afhankelijker geworden van kunstmatige ingrepen om gewassen te beschermen en de oogst te maximaliseren. Door deze manier van verbouwen neemt de voeding in de bodem af, waardoor de voedingswaarde van ons voedsel afneemt. Het is de missie van Folkert om te bewijzen dat landbouw anders kan en anders moet. Daarom past hij regeneratieve landbouw toe. Deze manier van landbouw onttrekt niet aan de aarde, maar verrijkt haar. Dat zorgt voor sterkere gewassen met een veel hogere voedingswaarde. En meer smaak.
 • JONATHAN KARPATHIOS

  JONATHAN KARPATHIOS

  JONATHAN KARPATHIOS

  Groentechef Jonathan Karpathios is mede eigenaar van The Farm Kitchen. Het restaurant werkt samen met boeren binnen een straal van twintig kilometer van het restaurant. Alles hyperlokaal, zo is de filosofie waarmee de chef (tevens bedenker van de bietenbal) eerder furore maakte bij zijn plantbased restaurant Vork & Mes. The Farm Kitchen staat voor korte ketens, CO2-reductie en supervers, voedzaam én vooral lekker eten voor de werkvloer. The Farm Kitchen helpt boeren om over te stappen naar kringlooplandbouw. De komende tijd wil Karpathios zijn concept landelijk uitrollen, met netwerken van boeren en leveranciers die bedrijven in een regio voorzien van vers en voedzaam eten.

  Wij proberen boeren in de omgeving te helpen met de broodnodige transitie naar een landbouw met meer biodiversiteit. Geen monocultuur waarbij de bodem wordt uitgeput, maar zogenoemde regeneratieve landbouw. “Ik geloof in het herstellend vermogen van moeder aarde. De boeren zijn boos. En dat begrijp ik. Jarenlang zijn ze aangespoord tot schaalvergroting. Vaak zwaar gefinancierd door banken. Nu vraagt de overheid de boeren om terug te schalen. En dat is moeilijk. Wij bieden boeren in de omgeving een vaste, gegarandeerde afname met eerlijke prijzen.”

 • THIEMO VAN DER WEIJ

   THIEMO VAN DER WEIJ

  THIEMO VAN DER WEIJ

  Thiemo van der Weij, is accountmanager bij Limm Recycling het bedrijf achter Happy Cups, de eerste 100% fossielvrije biocup van Nederland. Herbruikbaar & volledig biologisch afbreekbaar. Biologisch afbreekbare bekers zijn de toekomst. Tenminste, dat horen we vaak. Het klopt niet helemaal, want ook nu kun je al kiezen voor het gebruik van de biocup. Happy Cups zijn gemaakt van PHA bioplastic. PHA staat voor PolyHydroxyAlkanoaat. PHA’s vallen onder biopolymeren en deze worden geproduceerd of afgeleid van levende bacteriën die aanwezig zijn in organisch materiaal, zoals planten, maar ook restproducten. Deze biopolymeren zijn biologisch afbreekbaar en lossen op in mineralen, die een voedingsbron zijn voor de natuur. PHA wordt geproduceerd door micro-organismen, vergelijkbaar met hoe bier of yoghurt wordt gemaakt. Op Basecamp Festival zullen we deze eerste biologisch afbreekbare plastic bekers ter wereld, gemaakt van 100% organisch materiaal inzetten.
 • GUUS THIJSSEN

  GUUS THIJSSEN

  GUUS THIJSSEN

  Guus Thijssen houdt van de mensen die ons voedsel bereiden, serveren, bewerken en verbouwen en gelooft dat zij de wereld beter maken. Hij geeft hen een podium, als verhalenverteller op verschillende vlakken: Schrijvend over hen en door het organiseren van diners en workshops met hen. Allemaal om mensen aan te sporen onze voedselbereiders te waarderen en met volle teugen mee te genieten van al het moois dat zij doen. Guus is onze host tijdens deze Academy.
 • ROY LEPOUTRE

  ROY LEPOUTRE

  ROY LEPOUTRE

  Roy Lepoutre is eigenaar van The Travelling Nut, een import- and distributie bedrijf, dat zich specialiseert in onafhankelijke biologische dranken. Binnen Basecamp Festival is hij verantwoordlijk voor het curateren van de smaak beleving van de gasten. Hierin staan seizoens gebonden, lokale en biologische produkten centraal. Hij schuift als co-host van de Academy aan om met onze gasten in gesprek te gaan.
 • Dagan Cohen

  Dagan Cohen

  Dagan Cohen

  Dagan Cohen is hoofd Research & Development bij de organisatie What Design Can Do. Als cultureel ondernemer specialiseerde Dagan zich in publieksbetrokkenheid gefocust op sociale en culturele onderwerpen. Cohen studeerde omgevingsontwerp aan de Rietveld Academie in Amsterdam en heeft in de afgelopen vijftien jaar ervaring opgebouwd als (digital) creative director bij tal van bureaus, zoals: Saatchi & Saatchi, Ammirati Puris Lintas, Lowe & Draft en Draftcb. Dagan heeft talloze nationale en internationale prijzen gewonnen voor zijn reclamewerk, en zijn grafische T-shirtcollectie is er zeker een om jaloers op te zijn.
 • Milan Meyberg

  Milan Meyberg

  Milan Meyberg

  Milan Meyberg is een Nederlandse duurzaamheidsstrateeg, keynote speaker en conceptontwikkelaar. Met meer dan 20 jaar ervaring in de elektronische muziekindustrie, is hij op een missie om de enorme creativiteit van de industrie toe te wijzen om milieu-uitdagingen op te lossen en van Basecamp een regeneratief festival te maken.
 • Emmy Scholten

  Emmy Scholten

  Emmy Scholten

  Emmy Scholten is strateeg en business developer bij Metabolic, een organisatie die streeft naar een transformatie van de wereldeconomie naar fundamenteel duurzame staat. Emmy wordt gedreven door een fascinatie voor de natuurlijke veerkracht van zowel onze ecosystemen als onze geest. Zij is er van overtuigd dat mindfulness de sleutel is naar een duurzame toekomst. De combinatie van onze individuele mindset en een bewustzijn van onze rol bij het mogelijk maken van natuurlijke veerkracht kan ons helpen bij het tot stand brengen van een betere toekomst. Emmy stelt: “We zijn allemaal een klein onderdeel van iets groters. Als we kijken naar hoe systemen werken, leren we dat zelfs het kleinste onderdeel een significante impact en rol kan hebben.”
 • Daniel Christian Wahl

  Daniel Christian Wahl

  Daniel Christian Wahl

  Daniel Christian Wahl is een internationaal bekende consultant, activist en docent op het gebied van ‘regeneratieve ontwikkeling’, ‘whole systems design’ en ‘transformatieve innovatie’. Wahl is de auteur van ‘Designing Regenerative Cultures’. Zijn boek toont een indrukwekkende en uitgebreide analyse van wat er mis is met onze samenlevingen, organisaties, ideologieën, wereldbeelden en culturen — en hoe we die recht kunnen zetten. Wahl verwierf in sneltreinvaart internationale bekendheid en zijn pleitbezorgingen op sociale media trekken wereldwijd de belangstelling van meer dan 450.000 mensen.
 • Thomas Rau

  Thomas Rau

  Thomas Rau

  Thomas Rau is een Duitse architect, ondernemer, innovator en visionair. Rau is een architect met een missie, en een pleitbezorger in het internationale debat over: duurzaamheid, grondstoffen-schaarste en de toepassingen van hernieuwbare energie in architectuur. Zijn motto is: ‘Laten we doen wat nodig is voor onze toekomst, niet wat haalbaar is.’ Volgens Rau moeten beslissingen en acties niet worden bepaald door wat mogelijk of cultureel acceptabel wordt geacht, maar door wat nodig is voor de toekomst van onze planeet.