Coming soon
Basecamp cradle
Basecamp logo

Nieuws

Basecamp Festival & Academy verplaatst naar de zomer van 2023

Basecamp Festival & Academy verplaatst naar de zomer van 2023

We verplaatsen Basecamp Festival & Academy naar de zomer van 2023. Net als iedereen hebben we ons enorm verheugd op een zomers festivalweekend met bijzondere sprekers en extreem goede muziek. Maar we zijn tot de conclusie gekomen dat zowel een meerdaags evenement als een eendaags programma (op 3 juni) momenteel niet haalbaar zijn.

Ons besluit om Basecamp Festival te verplaatsen naar 2023 heeft vooral te maken met de aanpak van de stikstofcrisis in Nederland en de reeds aanwezige druk op het Natura 2000 gebied rondom onze festivallocatie. Onlangs hebben we door een onafhankelijk bureau een AERIUS berekening laten maken. De conclusie was dat onze meerdaagse festival opzet nu (nog) niet mogelijk is binnen de Europese regelgeving over stikstofuitstoot. 

We hebben nog geprobeerd om ons festival op één dag te organiseren (vrijdag 3 juni), maar we merken dat we te weinig kaarten verkoopen voor een Basecamp Academy zonder muziekprogramma. Juist een programma met inspirerende sprekers in combinatie met een wereldklasse muziek line-up is wat Basecamp Festival uniek maakt. De community die we in het afgelopen half jaar door middel van de Academies in DB55 hebben opgebouwd, verwacht van ons ook een festival zoals we dat hebben voorgesteld. 

Als festival staan wij voor het verbinden van mensen rondom regeneratieve cultuur. Wanneer we zeggen dat we als festival een bijdrage willen leveren aan natuurherstel moeten we ook realistisch zijn. Dan kunnen wij onze ogen niet sluiten voor de conclusies van het rapport. Daarom kiezen we ervoor om een jaar langer de tijd nemen om de organisatie van een meerdaags evenement voor een groter publiek mogelijk te maken. Daar gaan we nu al onze energie en financiële middelen in investeren. 

Door ons volledig te focussen op de zomer van 2023 kunnen we volgend jaar het festival neerzetten dat we voor ogen hebben, met een uniek ‘Music & Academy’ programma. Een festival waarbij we wel een netto positieve bijdrage leveren aan de directe omgeving in IJmuiden aan Zee.

In de tussentijd gaan we door met ons Academy programma. We houden je op de hoogte. Blijf ons volgen op onze socials. We hopen jullie allemaal te zien bij de Academy’s in DB55 en zien jullie sowieso graag bij  Basecamp Tiny House Eco Retreat in IJmuiden aan Zee in 2023.  

We moeten eten weer echt gaan waarderen

We moeten eten weer echt gaan waarderen

De tweede Academy rond het thema regeneratieve landbouw en eten zorgde voor een volle tribune in onze Blended Venue locatie DB55. Carolyn Steel, toonaangevend denker over voedsel en steden en auteur van onder andere de bestseller ‘De hongerige stad’, sprak op deze bijeenkomst vol vuur en passie over hoe we in de toekomst ons eten moeten consumeren. Volgens Carolyn leven we in een wereld die is vormgegeven door voedsel, maar zijn we onze relatie met de natuur volledig kwijtgeraakt. Haar boodschap is simpel: “We have got to change our mindset and we have to value food again.”

Aan de discussietafel zaten ook een regeneratieve boer, Folkert Botma (Botmas) en chef Jonathan Karpathios (The Farm Kitchen). Zij legden onder andere uit hoe je op een festival een mooie, gezonde maaltijd kunt realiseren door lokaal en seizoensgebonden voedsel uit regeneratieve landbouw te serveren. Volgens boer Folkert zorgt “een gezonde bodem voor gezonde planten, wat weer zorgt voor gezond eten en gezonden mensen.” Zo simpel kan het leven zijn.

De smaakmarkt met regeneratieve maaltijden en verhalen van lokale producenten zorgde voor een lekkere festival-achtige sfeer en inspiratie. Het vuur is aangestoken. Precies onze bedoeling. In aanloop naar 3-4-5 juni zijn de Academies die we in DB55 organiseren een mooie manier om warm te lopen voor het festival. Wij zien het Academy programma ook echt als een proeftuin om regeneratieve cultuur te laten groeien door de bezoekers rond dit thema te verbinden. Uiteindelijk is dat volgens ons dé manier om bewustwording en verandering te creëren. Niet stil zitten maar actie ondernemen. Logisch dan ook dat de eerstvolgende Basecamp Academy gaat over activisme: 21 april in DB55, Danzigerbocht 55 Houthavens Amsterdam. Het is een ‘invitation only’ event, maar stuur ons een bericht als je graag wilt komen.

2e Academy in de maak

2e Academy in de maak

De eerste Basecamp Academy over Regenerative design in DB55 mogen we een groot succes noemen. De volgende staat echter al weer op stapel. Op 24 Maart nodigen we ons netwerk uit rond het thema regeneratieve landbouw en eten. Met vast vurige discussies over plantaardig eten versus een dieet met vis en vlees. Maar ook discussie over wat het betekent om regeneratief eten te serveren op een festival. Aan tafel schuift schrijfster van de bestseller ‘De hongerige stad’ en gastdocente aan de Universiteit Van Wageningen, Carolyn Steel (via video) aan. Daarnaast spreken we met regeneratieve boer Folkert Botma en met chef Jonathan Karpathios van The Farm Kitchen. Thiemo van der Weij van Happy Cups vertelt over biologische afbreekbare bekers die wij gaan gebruiken. Guus Thijssen van Guustronomie en Roy Lapoutre die binnen het Basecamp Festival team verantwoordelijk zijn voor het eten en drinken, hosten de Academy. Na afloop serveren we lekkere hapjes en drankjes. Stuur ons een bericht als je hier bij wilt zijn.

Reguliere tickets 10 Maart in de verkoop

Reguliere tickets 10 Maart in de verkoop

We gaan eindelijk van start met de reguliere verkoop nu de Early Bird kaarten gevlogen zijn. Ongeveer 2500 kaarten per dag zijn er totaal te verdelen. En ca. 450 gasten kunnen blijven slapen. We zijn dus absoluut klein maar fijn. Met oog voor detail en liefde voor de planeet. Komt tot zien! Komt het horen! Komt het proeven en voelen! 

Eerste Basecamp Academy bekend gemaakt

Eerste Basecamp Academy bekend gemaakt

In de aanloop naar Basecamp Festival organiseren we 4 x een Basecamp Academy in Amsterdam. Uitsluitend op uitnodiging en iedere keer met een ander thema. De eerste vindt plaats op 17 Februari rond het thema Regenerative Design met Daniel Christian Wahl (Regenerative Cultures), Thomas Rau (Rau Architects), Dagan Cohen (What Design Can Do), Emmy Scholten (Metabolic Lab) en Milan Meyberg (Basecamp). Stuur ons een mailtje als je hier graag bij wilt zijn.

Hup en de eerste batch in de verkoop

Hup en de eerste batch in de verkoop

Hoi, eventjes opletten nu! De eerste kaarten zijn in de verkoop voor de vroege vogels. Deze eerste batch sluit wanneer de voorraad op is, waarna we op 10 Maart met de reguliere verkoop starten. Waarop wachten? Check je vriendjes en vriendinnetjes en book een Tiny House, hotelkamer of tent.

Het wordt pinksteren - festival datum bekend

Het wordt pinksteren - festival datum bekend

Onze meest favoriete datum. Lekker in het voorjaar én met een extra dag. We starten Vrijdag 3 Juni met een openings ritueel en kruipen onze tent pas uit op 6 Juni.

Een lekker begin van 22 - Nieuwe website released

Een lekker begin van 22 - Nieuwe website released

Echt een fijn begin van het nieuwe jaar. Onze nieuwe website is live. Dank jullie wel Omelette Du Fromage en Nachtlab Agency.