Coming soon
Basecamp cradle

Regeneratief

Basecamp Festival is dé plek om samen het leven te vieren, en te verbinden met like-minded change-makers die overtuigd zijn dat een positieve toekomst mogelijk is als we maar snel aan de slag gaan. Een plek waar we dansen, luisteren, geinspireerd raken, samenwerken, fouten durven maken en een regeneratieve cultuur voor ons zien.

Waarom hebben we een alternatief nodig?

Jaren van exploitatie van natuurlijke bronnen hebben geleid tot enorme schade op de planeet. We moeten af van het idee dat ‘dingen minder slecht doen’ goed genoeg is. Zowel op ecologisch als sociaal vlak moeten we nu schade gaan herstellen. Basecamp Festival heeft als doel: het bijdragen aan de regeneratieve beweging die zich wereldwijd vormt. Waar duurzaamheid vaak gaat over het verminderen van negatieve impact, daar gaat een regeneratieve benadering juist over het creëren van een positieve impact.

Ga je met ons mee op reis, om een nieuwe en betere wereld vorm te geven tijdens Basecamp Festival? Een wereld waarin we onze negatieve impact als mens veranderen in een rol waarbij we bijdragen aan het leven op aarde. Wij beseffen ons maar al te goed dat we nog hobbelige weg te gaan hebben om op zowel ecologisch, economisch als sociaal vlak regeneratief te zijn. But If not now, then when?

Wil je meehelpen? We zoeken nog vrijwilligers voor verschillende functies. Meld je hier aan: info@basecampfestival.nl

Dit zijn onze eerste stappen richting een regeneratief festival:

Energie

Ons doel is om meer energie op te wekken dan Basecamp IJmuiden nu opwekt. Basecamp IJmuiden heeft op eigen terrein de nieuwste generatie geluidsstille (mini) windturbines. Samen met 140 zonnepanelen, een groene batterij en ‘SmartGrid’ kan Basecamp IJmuiden nagenoeg zelfstandig draaien. Tijdens de eerste editie draait Basecamp Festival voor 100% op hernieuwbare energie, dit is een mix van groene energie via vaste aansluitingen en de inzet van een extra batterij.

Materiaal

Ons doel is om meer materiaal te verwerken tot nieuwe grondstoffen en producten dan het festival zelf gebruikt. Voor editie 2022 zetten we in op zo min mogelijk restafval, en daar hebben we jouw hulp bij nodig:

 • Neem je eigen bidon mee. Je kunt deze hervullen met gratis kraanwater op het festival.
 • We werken met een herbruikbaar bekersysteem van Happy Cups. Deze bekers zijn 100% fossielvrij en gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal.
 • Laat plastic flesjes, eenmalige feestartikelen en ander materiaal dat vaak achterblijft op een festival site alsjeblieft zoveel mogelijk thuis.
 • Rook je? Laat alsjeblieft geen peuken achter op en rond het festival. Zorg dat je een pocket-astray meeneemt. Wij hanteren een ‘leave no trace’ beleid.
 • Check het weerbericht en neem gepaste (regen)kleding mee, wij delen geen poncho’s uit.
 • Wij maken geen gebruik van confetti, ballonnen en streamers, en vragen onze gasten om dit ook alsjeblieft niet mee te nemen.

Tenslotte, wij zullen op het terrein van op Basecamp IJmuiden al het biologisch afbreekbare eetgerei samen met schillen, koffieprut en snijresten lokaal composteren. Alle overige materialen worden ter plekke gesorteerd. Waardevolle grondstoffen zoals plastics, blik, glas en karton zullen we verzamelen en verwerken.

Eten

Een volledig regeneratief menu, zonder verspilling en met vernieuwende smaken, is ons uiteindelijke doel. Het basismenu dat we serveren is volledig plantaardig, seizoensgebonden, van lokale producenten, onbespoten en vrij van kunstmest. Waar mogelijk werken we met producten van regeneratieve oorsprong. Op Basecamp IJmuiden wordt het hele jaar rond volop geëxperimenteerd met voedselproductie. In de tuinkassen van gerecycled tuinbouwglas staan vergeten groenten en zeldzame gewassen die je terugvindt in ons festival menu. Maar binnen de regeneratieve landbouw is er ook een belangrijke rol dieren voor dieren. Ze worden gehouden om de grond te bemesten en te verrijken. Daarom kiezen wij er voor om dierlijke producten als smaakmakers aan te bieden, mits deze van regeneratieve landbouw afkomstig zijn. We willen het eten vooraf aanbieden, zodat we bij het bereiden al verspilling kunnen minimaliseren en jij op het festival meer tijd hebt om te genieten van het programma, de omgeving en elkaar.

Drinken

Op Basecamp Festival uiteraard geen Red Bull of Pepsi in wegwerpbekertjes. We werken met een herbruikbaar bekersysteem van Happy Cups, 100% fossielvrij en gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. We werken samen met ondernemers die ons gedachtegoed delen:

 • Biologische bierbrouwer de Leckere
 • Wijnen van Vleck
 • Specialty koffie en thee wordt door Bitter & Real Coffee Roasters verzorgd. Zij werken vanuit een elektrische bus met eigen zonnepanelen.
 • Soda’s bereiden we met regeneratieve siropen van de Roze Bunker en we gebruiken tapwater om onnodig transport te voorkomen
 • Sap komt van Kumasi en Fountain of Youth
 • Kraanwater is gratis beschikbaar

Mobiliteit

Wist je dat de grootste milieu-impact van een festival ontstaat door de manier waarop bezoekers naar de festivallocatie reizen? Onze prachtige buurvrouw is het Kennemermeer, een Natura 2000 gebied. Dit zijn natuurgebieden door heel Europa die beschermd moeten worden voor onder andere stikstof-uitstoot. Een vervoermiddel op fossiele brandstof stoot naast CO2 ook stikstof uit. Dit heeft grote negatieve impact op lokale natuurgebieden. Om die reden vragen wij onze bezoekers om met een duurzaam vervoersmiddel naar het festival te komen. Dit zijn de mogelijkheden:

 • Kom met de coach pendelbus vanaf Amsterdam Sloterdijk
 • Kom met een gehuurde/geleende elektrische (deel)auto
 • Kom met reguliere OV (bus & trein)
 • Kom op de fiets of lopend, wij hebben een fietsenrek voor je klaar staan
 • Neem een elektrische taxi via Travel Electric.

Wij zorgen dat alle crewleden, machinerie en leveranciers zoveel mogelijk met duurzame vervoersmiddelen naar het festival komen. Ook onze artiesten en sprekers komen met een duurzaam vervoersmiddel naar ons festival. Wij zetten daarvoor elektrische auto’s in en maken gebruiken van openbaar vervoer. We hebben in onze programmering rekening gehouden met de reisafstanden zodat vluchten overbodig zijn.

Toegankelijkheid

Alleen al in Nederland wonen 2 miljoen mensen met een beperking. Een festival bezoeken is voor veel van hen een drempel. In samenwerking met Handicap NL zullen wij ons festival toegankelijker maken voor mensen met een fysieke handicap.

Klimaat positief

We willen toewerken naar een festival dat geen emissies uitstoot maar opneemt. Helaas is onze maatschappij nog niet zover en zijn wij mede-afhankelijk van de ontwikkelingen en innovaties op het gebied van emissie-vrij transport en productie. Daarom meten we de impact van materiaal, eten, drinken, mobiliteit en water. We compenseren de emissies die we niet kunnen voorkomen voor alle facetten op het festival en vragen jou als bezoeker om je eigen uitstoot te compenseren, mocht je (deels)gebruik maken van fossiele vervoersopties om naar het festival te komen.